fbpx

Hidegen préselt olaj házilag?

Egészségünkre számos környezeti hatás mellett életmódunk és táplálkozásunk is hatással van. Ha testünket rendszeresen karbantartjuk, erősítjük, és a hiányzó és szükséges tápanyagokat folyamatosan pótoljuk, nem csupán egészségünk megőrzéséért, hanem a megbetegedések megelőzéséért is sokat teszünk. Ebben jelentős szerepet játszhat a hidegen préselt olaj is, a bennük lévő zsírsavaknak és vitaminoknak köszönhetően.

A hidegen préselt olaj pozitív hatással van szervezetünkre

A különböző olajok segítenek bőrünk lágyságát is megőrizni, ám ezen, a szinte mindenki által ismert hatáson túl, még megannyi, akár sejtszíntű folyamatra, szervezetünk vitalitásának helyreállítására is befolyással bírnak. Az állati zsírokban többnyire telített, míg a növényi olajokban nagyobb arányban telítetlen zsírsavakat találunk, ezért a növényi olajok fogyasztása sokkal egészségesebb, mint az állati eredetűek. Élettani szempontból a legértékesebbek az első sajtolású hidegen préselt olaj. 

A hidegen préselt olaj szerepe:

• Az olajok fontos szerepet töltenek be testünk hőháztartásának szabályozásában és az energiatermelésben.

• Elsődleges energiaforrásaink.

• Elengedhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához.

• Nélkülözhetetlenek a méreganyagok kiürítésében, mert az olajos ételek a bél falának olajozásával elősegítik a melléktermékek távozását.

hidegen préselt olaj, otthoni olajprés
Készíts hidegen préselt olaj at, otthoni használatú olajpréssel!

Különbség a melegen és hidegen préselt olaj között

A préselési folyamat szempontjából megkülönböztetjük a melegen és a hidegen préselt olajokat. A leggyakrabban használt olajok meleg sajtolással készülnek, amely eljárás során azonban értékes anyagok pusztulnak el, alapvető tápanyag és íz értékvesztéssel jár, ezért a végeredmény egy alacsonyabb minőségű olaj. Ezzel szemben a hideg sajtolási eljárás a préselés egyik legjobb módszere, mivel ez a művelet nem okoz sérülést az olajban, nem veszít a vitaminokból és a magvakban rejlő antioxidánsokból, megőrzik hatékonyságukat. Érdemes legalább napi egy evőkanálnyi hidegen préselt olaj fogyasztását mindennapi étkezésünk részévé tenni.

Otthoni olajprés használata – hidegen préselt olaj házilag

Hidegen préselt olajat akár házilag is készíthetünk, amelyhez egy otthoni olajprést kell csupán beszerezni, vagy megteszi egy minőségi gyümölcsprés is. Kezdésnek a len és a szezám magokkal ajánlatos kísérletezni, mert ezeknek a legmagasabb az olaj tartalma: a lené kb. 40, míg a szezámé kb. 60 százalék. Egy liter olaj elkészítéséhez mégis több kiló magra van szükség. Az otthon préselt olajok fogyaszthatósága azonban elég rövid, egy-két napon belül fogyasszuk el őket. A legjobb ízeket amúgy is a készítést követő néhány napban kapjuk. 

A lenolaj az egyik legnagyobb tápanyag tartalmú olaj a világon. Bár a len nem gabona, de majdnem olyan magas a vitamin és ásványi anyag tartalma. Ám rost- antioxidáns és omega-3-zsírsav szempontjából sokkal egészségesebb. A szezám olaj gazdag telítetlen zsírsavakban és omega-6 zsírsavakban. Segíti a koleszterinszint csökkentését, ezért előnyös a szívbetegek számára is. Magas B vitamin, magnézium és foszfor tartalmának köszönhetően pedig nagyszerű ellenszere a rossz hangulatnak.

1 Megjegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 4 =

  • Jelenleg nincs termék a kosarában.