fbpx
Prémium minőségű gyümölcs- és zöldségprések, professzionális turmixgépek

Hidegen préselt olaj házilag?

Egészségünkre számos környezeti hatás mellett életmódunk és táplálkozásunk is hatással van. Ha testünket rendszeresen karbantartjuk, erősítjük, és a hiányzó és szükséges tápanyagokat folyamatosan pótoljuk, nem csupán egészségünk megőrzéséért, hanem a megbetegedések megelőzéséért is sokat teszünk. Ebben jelentős szerepet játszhat a hidegen préselt olaj is, a bennük lévő zsírsavaknak és vitaminoknak köszönhetően.

A hidegen préselt olaj pozitív hatással van szervezetünkre

A különböző olajok segítenek bőrünk lágyságát is megőrizni, ám ezen, a szinte mindenki által ismert hatáson túl, még megannyi, akár sejtszíntű folyamatra, szervezetünk vitalitásának helyreállítására is befolyással bírnak. Az állati zsírokban többnyire telített, míg a növényi olajokban nagyobb arányban telítetlen zsírsavakat találunk, ezért a növényi olajok fogyasztása sokkal egészségesebb, mint az állati eredetűek. Élettani szempontból a legértékesebbek az első sajtolású hidegen préselt olaj. 

A hidegen préselt olaj szerepe:

• Az olajok fontos szerepet töltenek be testünk hőháztartásának szabályozásában és az energiatermelésben.

• Elsődleges energiaforrásaink.

• Elengedhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához.

• Nélkülözhetetlenek a méreganyagok kiürítésében, mert az olajos ételek a bél falának olajozásával elősegítik a melléktermékek távozását.

hidegen préselt olaj, otthoni olajprés
Készíts hidegen préselt olaj at, otthoni használatú olajpréssel!

Különbség a melegen és hidegen préselt olaj között

A préselési folyamat szempontjából megkülönböztetjük a melegen és a hidegen préselt olajokat. A leggyakrabban használt olajok meleg sajtolással készülnek, amely eljárás során azonban értékes anyagok pusztulnak el, alapvető tápanyag és íz értékvesztéssel jár, ezért a végeredmény egy alacsonyabb minőségű olaj. Ezzel szemben a hideg sajtolási eljárás a préselés egyik legjobb módszere, mivel ez a művelet nem okoz sérülést az olajban, nem veszít a vitaminokból és a magvakban rejlő antioxidánsokból, megőrzik hatékonyságukat. Érdemes legalább napi egy evőkanálnyi hidegen préselt olaj fogyasztását mindennapi étkezésünk részévé tenni.

Otthoni olajprés használata – hidegen préselt olaj házilag

Hidegen préselt olajat akár házilag is készíthetünk, amelyhez egy otthoni olajprést kell csupán beszerezni, vagy megteszi egy minőségi gyümölcsprés is. Kezdésnek a len és a szezám magokkal ajánlatos kísérletezni, mert ezeknek a legmagasabb az olaj tartalma: a lené kb. 40, míg a szezámé kb. 60 százalék. Egy liter olaj elkészítéséhez mégis több kiló magra van szükség. Az otthon préselt olajok fogyaszthatósága azonban elég rövid, egy-két napon belül fogyasszuk el őket. A legjobb ízeket amúgy is a készítést követő néhány napban kapjuk. 

A lenolaj az egyik legnagyobb tápanyag tartalmú olaj a világon. Bár a len nem gabona, de majdnem olyan magas a vitamin és ásványi anyag tartalma. Ám rost- antioxidáns és omega-3-zsírsav szempontjából sokkal egészségesebb. A szezám olaj gazdag telítetlen zsírsavakban és omega-6 zsírsavakban. Segíti a koleszterinszint csökkentését, ezért előnyös a szívbetegek számára is. Magas B vitamin, magnézium és foszfor tartalmának köszönhetően pedig nagyszerű ellenszere a rossz hangulatnak.

1 Megjegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden reggelt frissen facsart gyümölccsel kezdünk

A párom lepett meg ezzel a fantasztikus géppel a születésnapomra. Azóta minden reggelt frissen facsart gyümölccsel kezdünk és már pár hét használat után érezzük a jótékony hatását. Kipróbáltuk a fagylalt készítő funkcióját is, nagyon szuper! Végre egészséges desszertet ehetünk.

Mónika

Minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszak

Betegségem miatt azt tanácsolták, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszak, de ha lehet nyersen. Én nem szeretem elrágcsálni ezeket, ezért kerestem rá megoldást a neten. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a lassú préselési technológiára, mert előtte nem ismertem.

Piroska

Jobban bízom a magam által előállított élelmiszerekben

Én sokkal jobban bízom a magam által előállított élelmiszerekben, mint a boltiakban, ezért bio magvakból szoktunk olajat készíteni, főleg salátákra. A gép kompakt, nem foglal nagy helyet, és nagyon egyszerű a használata. Mi imádjuk.

Anna

Kevésbé kell összevagdosni a zöldséget, gyümölcsöt.

Ezt a típust a nagy betöltő nyílása miatt választottam és nem csalódtam! Kevésbé kell összevagdosni a zöldséget, gyümölcsöt. Nagyon hasznos gép a mindennapokban. Végre érzem, hogy tettem valamit az egészségem megőrzéséért.

Bálint

Elcsábultam ennek a gyönyörűségnek a láttán

Nekem már volt egy első generációs Hurom gépem és nagyon szerettem. Most viszont elcsábultam ennek a gyönyörűségnek a láttán, maga a megtestesült nőiesség. A funkcióiról nem is beszélve 🙂 A régi gépet most szüleim használják, ők is imádják.

Ilona

A Hurom teljesen meggyőzött

Hosszú idő volt, mire rászántam magam a vásárlásra, de a Hurom teljesen meggyőzött, hogy megéri a befektetést. Le vagyok nyűgözve, és az orvosom is. A vérképem javult, ami nem csak a testemnek tett jót, hanem a lelkemnek is. Mintha megfiatalodtam volna.

Júlia

Azóta facsar. Lényegében mindent.

Édesanyánknak születésnapjára vettük meg 3-an testvérek a Hurom H200 présgépet. Azóta facsar. Lényegében mindent. Imádja! 65 éves elmúlt, nem lelkesedik a technológiai újdonságokért, de ennek a készüléknek olyan könnyű a kezelése és tisztítása, hogy könnyen megtanulta.

Bence

Egy új világ tárult ki előttem.

Sportolóként fontos, hogy kellően fitt legyek és tartsam a súlyom. Éppen ezért folyamatosan keresem azokat a megoldásokat, amelyek segítenek könnyedén elérni a célomat. Mióta a Vitamix Ascent turmixgépet megvettem, egy új világ tárult ki előttem. Brutális ereje van, szinte mindent fel tud dolgozni és nagyon selymes állagú vele minden.

Lilla

Nagyon finom íze van a benne tartott víznek.

A kisunokánk vette nekünk az I-Water családi csomagot, hogy ne kelljen a boltba járjunk a palackos vízért. Nagyon finom íze van a benne tartott víznek. Friss. Nagyon könnyű tisztítani is. Ráadásul környezetbarát is. Úgyhogy nálunk már nincs egyszer használatos műanyag otthon…

Gáborné

Először azt hittük becsapás

Sajnos betegség miatt kellett beruházzunk egy présgépbe. Sokat olvastunk arról, hogy milyet érdemes venni. Először azt hittük becsapás, hogy ennyivel több a lé, meg más az íz… úgyhogy a hagyományos, hipermarketes példánnyal indultunk. Egy év alatt tönkrement. A Hurom H-AI gépet nemrégen vásároltuk. Ég és föld a különbség.

János

Egyáltalán nem teher az egészséges életre ráállni

Hurom H100 slow juicert vásároltam a TopJuicers webáruháztól. Nagyon szép, nagyon halk és pillanatok alatt elmosom, ha juice-oltam. Szerintem sokaknak jól jönne az a plusz fél óra reggel, amit egy ilyen géppel meg tudnak spórolni. Egyáltalán nem teher az egészséges életre ráállni, ha támogat minket a technológia.

Eni

Nem szedünk vitamint. Huromot szedünk!

Nekünk már korábban is Hurom gépünk volt. Soha nem cseréltük volna le, ha a feleségem nem szeret bele az új modellbe. Úgyhogy mostmár kettő Hurom gépünk is van: egy HE és egy H-AI. Ez utóbbi az új. Masszív. Darabol is. Hálás vagyok. Nekem már csak meg kell innom a levet. Nem szedünk vitamint. Huromot szedünk! Köszönjük!

István

Örülök, hogy őket választottam.

Köszönöm a TopJuicers munkatársaknak a sok segítséget. Nem vagyok a technológia ördöge, szeretem a biztonságot. A webáruháztól minden támogatást megkaptam. Örülök, hogy őket választottam.

Erika

Nagyon nagy teljesítményű, szépen dolgozik.

A kisbabánk nemrégen múlt 9 hónapos, miatta ruháztunk be a profibb turmixra. Azért vettünk Omiblendet, mert nem akarjuk cserélgetni 1-2 évente a konyhai eszközöket, illetve nagyon jó véleményeket olvastunk róla. Nagyon nagy teljesítményű, szépen dolgozik. Már a leveseket és szószokat is ezzel csinálom. Mindenkinek ajánljuk, minket meggyőzött.

Zita

  • Jelenleg nincs termék a kosarában.
[]